11 augustus 2021

Niets is wat het lijkt en als het te mooi is om waar te zijn, dan is dat ook zo! Trap er zeker niet in!
De afgelopen weken zien we in ons werkgebied een stijging van het aantal aangiften van fraudezaken via internet, Whatsapp en Babbeltrucs aan te deur.

E-mail
Ontvang je een email, sms of brief van een bekend bedrijf, bank of overheidsinstantie waarin je gevraagd wordt om je gegevens te checken? Het is belangrijk om niet op de links in deze berichten te klikken en deze berichten gelijk te verwijderen. Twijfel je toch over de echtheid van dit soort berichten, neem dan contact op met de klantenservice van het bedrijf waarvan je dit bericht hebt ontvangen.

Malafide webshops
Ook worden er mensen opgelicht door malafide-webshops. De bestelde producten worden wel betaald, maar vaak niet geleverd. Je herkent deze nep-webshops vaak aan het feit dat ze alleen een betaalmogelijkheid via een link aanbieden, in plaats van reguliere mogelijkheden zoals iDeal.

Smoes binnenkomen bij je thuis
Er maken ook nog steeds oplichters misbruik van onder andere het coronavirus om met een smoes bij ouderen binnen te komen. Oplichters bellen bij ouderen aan als verpleger of met de smoes om boodschappen voor hen te doen. Geef nooit uw pinpas of pincode af en laat niemand binnen die je niet kent of waar je geen afspraak mee hebt.

Whatsappmethode
Daarnaast zien we ook nog steeds oplichting door de “bekende” Whatsappmethode. Een vriend, familielid of andere bekende verstuurt een bericht dat hij dringend financiële hulp nodig heeft. De vriend zit bijvoorbeeld zogenaamd in het buitenland vast en is zijn geld, telefoon en papieren kwijt. Een ander voorbeeld “Dit is mijn nieuwe telefoonnummer 06… Mijn telefoon heeft waterschade opgelopen en doet het niet meer. Het oude nummer kun je dus weggooien”.

Er wordt gevraagd om snel geld over te maken. Als je hieraan meewerkt, volgt er vaak een tweede verzoek. Achteraf blijkt het account van deze vriend/zoon/dochter/familielid/kennis gehackt te zijn of is een vals account gebruikt door een oplichter. Trap hier niet in en bel eerst met degene die het bericht “zogenaamd” verstuurd heeft.

Let daarom ook extra op elkaar om te voorkomen dat jij of iemand uit je omgeving slachtoffer wordt van dit soort praktijken.

 

« Terug naar het overzicht

Buurtpreventie Helmond gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en verbeteren én om er voor te zorgen dat u voor u relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geeft u aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons op de website van Buurtpreventie Helmond.

Akkoord