AED-netwerk / Burgerhulpverlening

Ambulances hebben een gemiddelde aanrijdtijd van circa 10 minuten, wat voor de meeste slachtoffers in geval van een hartstilstand te laat is.

Juist die eerste 6 minuten zijn cruciaal omdat de kans op overleving dan het grootst is. En wordt daarbij ook nog eens gebruik gemaakt van een AED(Automatische Externe Defibrillator - een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand door het geven van een elektrische schok), dan gaat de overlevingskans nog eens aanzienlijk omhoog. Vandaar dat het van belang is om samen met de inwoners van Helmond een dekkend AED-netwerk te realiseren.

AEDoverlevingskans.jpg

Binnen 6 minuten de juiste hulp

Dit houdt in dat een gebied zodanig is ingericht, dat mensen(burgerhulpverleners) binnen 6 minuten de juiste hulp kunnen bieden bij een hartstilstand:

  1. 112 bellen
  2. starten met reanimeren
  3. de inzet van een AED.  

Dekkend netwerk

Voor een goed werkend en dekkend AED-netwerk zijn een drietal zaken van belang:

  1. Een actief oproepsysteem (HartslagNU)
  2. Voldoende burgerhulpverleners
  3. Voldoende AED’s

Wil jij weten hoe je in jouw buurt een dekkend AED-netwerk opzet?

Klik dan op onderstaande link voor meer informatie.

Aan de slag met een 6-minutenzone

aed-icon-image.png

Buurtpreventie Helmond gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en verbeteren én om er voor te zorgen dat u voor u relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geeft u aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons op de website van Buurtpreventie Helmond.

Akkoord